Hoppa till innehåll
Alla inlägg

5 STEG FÖR ATT VÄLJA STAKET

Vi människor har i årtusenden gjort markeringar för våra revir och gärdsgårdar har följt oss sedan medeltiden. Det finns en mängd olika typer av staket på marknaden att välja mellan. Olika typer av staket med olika material, som är byggda med olika hantverksmetoder, råvarukvalité och därmed pris. Vilken typ av staket just du vill ha och vilka funktioner som är viktiga för dig, vet bara du. Här vill vi guida dig igenom fem områden som kan vara av värde i ditt val av staket och bjuda på en checklista att ladda ner som stöd i ditt beslut. 

  • Viktiga funktioner
  • Design och underhåll
  • Öppningar och syfte med dessa
  • Bygga själv eller anlita någon
  • Budget

Välj staket till ditt hus. Foto Pilgrimstadhus.VIKTIGA FUNKTIONER

Funktion kan vara att rent designmässigt bidra till en genuin känsla i en miljö men det kan även finnas praktiska funktioner att tänka på. Genom att rama in vår trädgård eller tomt skapar vi revir och trygghet, är det viktigt för dig eller räcker det om staketet mer ”märker ut en tomtgräns”? Bör staketet vara tätt för att kanske hålla djur ute eller inne? Behöver det hålla för barn att klättra på? Spelar höjden någon roll?

Ska staketet bidra till ett insynsskydd för att skapa en privat svär? Lista gärna de funktioner du anser vara viktiga.

DESIGN & UNDERHÅLL

Känslan för platsen där staketet ska stå och din egen smak är så klart den viktigaste faktorn till vilken du väljer. Vill du ha ett staket som stilmässigt matchar stilen på ditt hus eller kanske bryter av? Vill du ha ett staket som färgmässigt smälter in i miljön eller kanske bryter av? Det finns inga rätt eller fel. 

Nätstängsel, smidesstaket, staket av trä i olika former obehandlat eller behandlat på något sätt som impregnerat eller målat.

Råvarans typ och kvalitet påverkar i allra högsta grad stakets livslängd. Det är också bra att välja staketlösning utifrån hur mycket underhåll man är beredd att lägga på det. Fundera över vilket underhåll olika staket behöver, att måla om staketet runt en stor tomt är ett ganska omfattande projekt.

Läs gärna mer om arkitektur, trender och uterum i vår blogg "En arkitekts syn på trender, råvara & uterum". 

ÖPPNINGAR

Vad gäller öppningar är det bra att redan från start ta med behovet av öppningar och syftet med dessa. Ska exempelvis en öppning användas för infart med bil, som huvudentré eller en typ annan personpassage. Tänk in antalet öppningar, uppskatta måtten på dem och hitta rätt lösning. Önskar du inte någon grind är det ändå värdefullt att ha en öppningsmarkering i form av grindstolpar eller liknande, så att öppningen är markerad och stabil.

BYGGA SJÄLV ELLER ANLITA NÅGON 

Beroende på vilken typ av staket du vill ha går det att välja olika vägar i vem som bygger det. Vill du bygga själv kan det vara bra att ärligt tänka till på hur mycket kunskap och tid du faktiskt har för att göra det. Vill du anlita någon för att bygga ditt staket är det värdefullt att jämföra leverantörer. Olika hantverksmetoder, råvarukvalité och andra förutsättningar kan ligga till grund till olika priser och hållbarhet.

BUDGET

Oavsett nivå är det bra att tänka igenom sin budget för ett staket. Vill du bygga själv eller ska du anlita någon? Många faktorer påverkar vad det i slutänden kostar. En detalj i sammanhanget som man kanske inte tänker på är kostnaden för de specialverktyg, redskap eller maskiner som eventuellt behövs för att bygga det staket du vill. Det du inte har själv går kanske att låna men ska du köpa eller hyra är det förknippat med en kostnad. 

Att köpa staket billigt kan vara svårt om man samtidigt vill vara säker på att man får kvalitet som håller. Ett riktigt billigt staket kan visa sig bli ganska dyrt i längden om du måste byta ut delar av det eller underhålla det ofta.

För många är det viktigt att bygga hållbart och långsiktigt, både att det stillmässigt ska hålla över tid liksom att materialet ska ha en lång livslängd. Av den anledningen kan tajmingen vara viktigare än pengen som sådan.

Checklista_att_väljaCHECKLISTA

Ladda ner vår checklista som ett stöd i ditt val av staket. 

 

KOMMENTERA