Hoppa till innehåll
Svenska

HISTORIEN OM GÄRDSGÅRDEN & FÖRETAGET

Gärdsgårdens historia

om gärdsgård

Storyn kring den svenska gärdsgården är ett mytomspunnet kulturarv. Den har gett upphov till såväl talesätt som sägner om spådomar och önskedrömmar.  Det innebär för många en djupare betydelse än ett staket som vilket som helst och ger många meningsfullhet och lugn.

Under årtusenden har gärdsgårdar i olika skepnader använts för att skilja betande djur från växande gröda. Den var varit ett sätt att hålla objudna gäster borta eller övernaturliga väsen på utsidan. Gärdsgården har följt oss i sitt nuvarande utseende sedan medeltiden. Under 1700-talet fanns statliga kontrollanter vars assistenter bar full rustning och hoppade på gärdsgården för att se om den var riktigt byggd. Det var inskrivet i lagen hur den skulle byggas och i mitten av 1800-talet fanns 100 000 mil gärdsgård på den svenska landsbygden.


 

Att omgärda sitt hem med en gärdesgård är givet, det ger lycka och välgång i livet.

Klättra över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor som du lägger under kudden på midsommarnatten. Då kommer du drömma om din tillkommande.

Historien om Jämtgärsgård, företaget som är proffs på gärdsgårdar i Bergs Kommun, Jämtland

om jämtgärsgård ab

Jämtgärsgård AB är, som framgår av namnet, ett Jämtländskt företag med fokus på gärdsgårdar. Vi tillverkar och säljer exklusiva gärdsgårdar enligt gamla traditioner med tillhörande grindar och portaler. Med rötterna i Jämtland och unikt virke från våra skogar tillverkar vi produkterna för hand och bygger upp dem på plats hos våra kunder.

Företaget har sin bas i Sandnäset, Jämtland och ägs av Olle Göransson och Susanne Wilhelmsson. Med rötter från de första nybyggarna som slog sig ned i byn på 1700-talet för att bruka jord och skog, har de drivit och utvecklat sitt företag Jämtgärsgård sedan 1996. På gården har hantverkskunnandet under de senaste 150 åren varit en del av det dagliga livet. I skogen och på ägorna. Ol´Hermansgården har fått sitt namn från Olof Hermansson, torparen och mångsysslaren som på 1800-talet levde på gården tillsammans med fru Märta och deras tio barn. Runt ägorna finns fortfarande spår av de gamla gärdsgårdarna, gediget byggda för att hålla i sekler.

Vårt kontor, förädling av allt gärdsgårdsmaterial och tillverkning av grindar och portaler sker i Jämtland. De flesta av våra hantverkare kommer från bygden, något vi känner en stor stolthet i. Kunderna finns runt om i världen och inom Sverige är vår största marknad idag i Mälardalen, av den anledningen har vi virkeslager norr om Arlanda och i Haninge.

TESTA GÄRDGÅRD

Testa våra gärdsgårdsmodeller och grindar till ditt hus digitalt.

relaterade bloggartiklar