Hoppa till innehåll
Alla inlägg

STORMSKADAT STAKET: REPARATION AV GÄRDSGÅRD EFTER STORMSKADORAtt köpa en gärdsgård är en investering. Tillverkad med rätt material, på rätt sätt och i bra mark står den i minst 30år men det kan så klart hända saker under åren. Liksom allt annat utomhus påverkas gärdsgården av yttre omsändigheter, allt från sättningar i marken, väder och vind till plogskador eller annan skada från oss människor. Vi vill kort berätta hur naturens krafter påverkade en av våra kunder och vad man kan göra för att ändå rädda och vårda sin investering.

Ostnorsbuan_8_efter_rep_1200x1200.jpgI oktober 2011 hade vi på Jämtgärsgård glädjen att få bygga en gärdsgård till den vackra fäbodvallen Östnårsbuan i Hackås, Jämtland. Sommartid bedrivs det verksamhet där i form av fäbodläger för barn, ridläger och sommarcafé med en mängd olika aktiviteter kopplat till fädbodens historia. De kände att just gärdsgård som staket var ett självklart val på fäboden av naturliga själ, det historiska ursprunget.

- I början av vår verksamhet använde vi vita band till häst- och fårhagarna och det kändes allt annat än vackert. Gärdsgårdarna ger en helt annan inramning och känsla säger Ann Eriksson som driver verksamheten på Östnårsbuan. Gärdsgårdarna är en stor trivselfaktor och praktiska, ingen el behövs för att hålla djuren innanför.

Påfrestningar som just gärdsgården på Östnårsbuan fått utstå under åren är att djuren gnagt något men utöver det framför allt vädrets makter i form av vind. Stormen i december 2013 var kraftig, drabbade Östnårsbuan rejält och ägaren stod där med ett ordentligt stormskadat staket.

- Förödelsen var stor… träd rycktes upp med rötterna, föll och drog både med sig delar av gärdsgården upp i luften och knäckte slanor och stör, berättar Ann. Vi kände oss förtvivlade, men det var inget att göra, sådant händer så klart med naturens kraft ibland.

Ostnorsbuan_3_1600x1067.jpg

Ostnorsbuan_5_322x322.jpg Ostnorsbuan_4_322x322

Trots detta gick det att rädda gärdsgården. Efter stormen gjorde Jämtgärsgård en översyn och reparerade de skador som uppstått. Vi bytte ut slanor och stör där det behövdes och byggde upp vissa delar helt på nytt. På en gärdsgård så lång som 450 meter är det bra att ha kunskapen att kunna göra det istället för att riva gärdsgården.

- Det hade blivit för kostsamt att riva gärdsgården och bygga upp den från grunden på nytt, samtidigt var vi tvungna att reparera den, vi hade inte kunna ha djuren där annars och då inte heller öppna för turister igen, säger Ann.

Ostnorsbuan_1_efter_rep_1300x750.jpg

På Jämtgärsgård vågar vi gå i god för att vårt hantverksmässiga arbete skapar en hållbar och stabil gärdsgård. Utöver att bygga gärdsgårdar erbjuder vi översyn, service och reparation. För de kunder vars gärdsgård behöver repareras vet vi att det innebär en enkelhet och kan vara ett sätt för att rädda en investering eller förlänga hållbarheten.

KOMMENTERA