Hoppa till innehåll
Alla inlägg

TRÄDGÅRDSDESIGN MED GÄRDSGÅRD SOM INSLAG

Stina Hammar bor i Skärmartorp, en by med mycket historia mellan Örebro och Karlskoga. Stina är Landskapsingenjör och Trädgårdsmästare som tillsammans med maken Pierre driver företaget Hammarverket med fokus på trädgård, hantverk och design. Stina använder ofta gärdsgård i sin trädgårdsdesign och när vi byggde gärdsgård hos dem jobbade vi med olika modeller för att visa på olika lösningar.

- Mina föräldrar byggde gärdsgård på min hemgård för 30 år sedan och den är fortfarande fin. Så jag har med mig en lång relation till gärdsgård och har alltid tyckt om det estetiska uttrycket, gärdsgård ger ett naturligt och levande uttryck, berättar Stina Hammar.

Trädgårdsanläggning med gärdsgårdVåren 2020 fick vi på Jämtgärsgård förtroendet att bygga gärdsgård hos Stina och Pierre, tre olika varianter av gärdsgård till och med. Stina ritar ofta in gärdsgård som en del av lösningen för sina trädgårdskunder och ett av syftena var att kunna visa olika modeller och lösningar på plats. Vi byggde dels en sträcka av vår Roslagsgärdsgård och dels vår Leksandsmodell både som svarttjärad och i originalutförande.

- Vi har ett boningshus och även ett ”trädgårdstorp” som vi fått äran av föräldrarna att förvalta, trädgårdstorpet ligger i anslutning till ett Naturreservatet Lekeberga-Sälven. Omgivningen är vacker med ett spännande ravinlandskap, där två åar grävt sig ner i sandlagren som bidrar till förändringar över tid. Det är fin och mullrik jord som gör att det växer bra. På ett personligt plan vill jag både markera tomtgränsen, kunna se ut och samtidigt visa upp min trädgård – inte stänga in helt med en alltför hög häck. Tujahäck är populärt just nu men den blir så tät och stänger oftast in alldeles för mycket tycker jag, säger Stina.

- Leksandmodellen med dubbla slanor är min favorit, för att den är något tätare än modellerna med en slana. Den täcker upp lite mer men det är så klart en smaksak, berättar Stina. Jag ville visa på flera varianter och olika uttryck och hade kunnat ha ännu fler alternativ för att visa mina kunder, men där hejdade Micke på Jämtgärsgård mig och det var bra, berättar Stina. Det får ju inte vara rörigt!

Svarttjärad Leksandsgärdsgård

Spontant tänker kanske många att man ska ha samma staket eller häck runt hela tomten men Stina förespråkar att jobba med olika inramning. I skapandet av en trädgård ser Stina även fördelar med att ha staket inne i trädgården som avgränsare på andra sätt.

- Entrén ska synas och vara tydligt markerad men på andra ställen kan det räcka med en nättare markering och jag tycker att det blir mer intressant om man arbetar med olika inramning, olika typer av häck och staket. Vill man ha en trädgård med lite spänning och trivsel är rumsindelning härligt, att dela in trädgården i olika sektioner och då jobba med avgränsningar. En hörna med vildvuxen äng, en köksträdgård, olika sittplatser och så vidare, berättar Stina.


Stina jobbar en hel del som trädgårdsmästare för att få jobba praktiskt och hålla igång kunskapen från ritbordet till planering och skötsel.

Örtagården hos Landskapsingenjör och Trädgårdsmästare Stina Hammar. - Året ser olika ut och jag lär mig mycket genom att vara ute och jobba praktiskt. Hur växterna ter sig, hur de ser ut och förändras. Jag älskar att bli riktigt skitig, säger Stina och skrattar.

Om man är nyfiken på att få hjälp med sin trädgård, hur ser då ett samarbete ut och hur går du till väga för att landa rätt lösning med dina kunder?

- Inför ett möte får mina kunder en checklista – de får svara på hur mycket tid de vill lägga i trädgården, vilken kunskap de har, vilken stil de tycker om, önskemål i stort osv, berättar Stina. Det är ett viktigt redskap för mig som bakgrundsinformation. Vid första mötet går vi runt på plats och bollar idéer, möjligheter till rumsindelning osv. Det krävs att lära känna familjen något för att få förståelse för hur trädgården ska användas så att alla ska trivas. Därefter gör jag mitt arbete och kommer med konkreta skissade förslag.

- Rumslighet diskuterar vi ofta. Gräsmatta, vildvuxet eller olika sektioner kan ramas in på olika sätt. Medvetenhet att bidra till biologisk mångfald genom att ha en liten hörna med äng är populärt nu och där passar verkligen gärdsgård.

Rosen New Dawn och gärdsgård från Jämtgärsgård hos Landskapsingenjör och Trädgårdsmästare Stina.

- Generellt tycker jag att man inte ska stänga in sig för mycket. Visst kan ett plank vid en solig plats fylla en funktion, men inte för mycket. Gärdsgård både ramar in och släpper igenom ljus på ett fint sätt så använd gärna gärdsgård som en avdelare i en trädgård. Växtmässigt blir gärdsgård vackert ihop med klängrosor, kaprifol och syrén. Att ha något vintergrönt vid en gärdsgård är också vackert, som hemlock eller sockertoppsgran, fortsätter Stina.

Personligen gillar jag kontrasterna med nytt och gammalt, strikt och vildvuxet. Exempelvis kan en modern strikt framsida och en vildvuxen trädgård på baksidan eller del av tomten vara en häftig kombination. Jag tycker verkligen om gärdsgård som staketlösning, dels det praktiska och dels det estetiska – det är ett smycke och tillför, avslutar Stina.

Efter intervjun med den sprudlande Stina blir vi sugna att besöka deras gård på nytt. Att få se all växtlighet i sin prunkande prakt, att samtala mer om trädgårdsdesign, gärdsgård och uppleva de trevliga omgivningarna. Har du vägarna förbi Skärmartorp, passa på att göra ett stopp!  Läs mer om eller hitta till Hammarverket.

Bilder före och efter

Gammal gärdesgård Leksandsgärdsgård

 

KOMMENTERA