Hoppa till innehåll
Alla inlägg

GÄRDSGÅRD LÖSER BEHOV & BIDRAR TILL HELHETEN I SKISTARS SKIDSYSTEM

Vad som är viktigt i valet av staket skiljer sig ordentligt åt. Olika syften eller olika behov är ofta utgångspunkten och sedan funktion, känsla, kvalité och så vidare. I denna blogg vill vi lyfta en av våra kunder. Vilka utmaningar staket skulle hjälpa dem att lösa och varför just gärdsgård kändes rätt. Under många år har vi haft äran att bygga gärdsgårdar till Skistar Vemdalen i några av deras skidanläggningar, vi har tagit chansen att intervjua Glenn Westerlund, Sportchef i Björnrike.

Exempel på utmaningar som Skistar har inom skidsystemet är att skilja skidåkningsytor från boendeytor, markera på- och avstigningsplatser för liftar, skärma av vid slänter och liknande. Med Skistars devis ”Välkommen hem” är det viktigt för Glenn och hans kollegor att allt de gör bidrar till att skapa rätt känsla. Vi vill lyfta hur vi gemensamt och med utgångspunkt i våra olika expertområden kommit fram till lösningar som blivit en bra helhet.

Skistar_Björnrike_20170619_135822_2000x1300.jpg

 

- Helst vill man mest ha öppna ytor men ibland behövs avskärmning och för oss har det varit viktigt att hitta en lösning som bidrar till helhetskänslan i miljön, berättar Glenn Westerlund. I skidmiljöer är det annars vanligt med nät, band eller liknade men här har vi istället byggt långa avskiljande partier med gärdsgård. Vi vill ha något stilfullt som harmoniserar med miljön, som bidrar med hög trivselfaktor och gör att helhetsintrycket blir bra.

Något som Skistar lyfter att de uppskattar med gärdsgård i allmänhet som staket är att gärdsgården har en tradition med sig och att produkten blir vacker med tiden.

- Vi har tidigare arbetat med olika leverantörer och olika hantverkssätt, som exempelvis bundit gärdsgården med ståltråd men vi har helt gått över till att arbeta med Jämtgärsgård, tack vare både hållbarhetsperspektiv och hantverket eftersom de binder sina gärdsgårdar med gran-vidjor.

Påfrestningen på marken och ibland även gärdsgårdarna är väldigt hård i denna miljö. Eftersom Skistar lägger extra snö och bearbetar snön genom att exempelvis schakta in med pistmaskin, är både snön som sådan och bearbetningen en stor påfrestning. Genom att bygga upp åsar där gärdsgården sätts, höjs gärdsgården upp och hamnar i rätt höjd. På så sätt fyller den sin funktion när både den naturliga snön landat och den mekaniska snöbearbetningen är gjord. Varje år ses gärdsgården över och rättas till, där det varit extra stor belastning. Att i grunden ha bra kvalité gör att produkten är hållbar även fast vi behöver finjustera utefter den extra inverkan. 

- En detalj som har varit viktigt ur ett säkerhetsperspektiv är riktningen som vi sätter gärdsgårdarna. Jämtgärdsgårds hantverkare och vår pistör landade gemensamt i att det är mest optimalt att sätta gärdsgården i ”fallriktningen”, så att skidåkaren vid ett fall inte krockar rätt in i änden med grövst sida på slanorna utan i änden med de tunnaste slanorna i fallande riktning.

Skistar_Björnrike_20170619_135535_1000x1000.jpg Skistar_Björnrike_20170619_135808_1000x1000.jpg

Genom en bra dialog för att gemensamt hitta rätt lösning har Jämtgärsgård med sin erfarenhet och Skistar sin expertis kunnat diskutera sig fram till bra lösningar och rätt helhetsintryck.

- Vi har samarbetat länge med Jämtgärsgård och har alltid uppskattat deras bemötande. Hantverkarna ute på plats är pålitliga, håller sina tider och återkopplar alltid något som är viktigt för oss eftersom deras arbete ofta ligger i en kedja med andra praktiska saker som ska göras, berättar Glenn avslutningsvis.

Kontakta oss gärna om du har en miljö där du tror att gärdsgård skulle bidra fint till helheten. Är du nyfiken på att testa gärdsgård visuellt kan du göra det här på vår sajt. 

 

KOMMENTERA