Hoppa till innehåll
Alla inlägg

GÄRDSGÅRDENS ROLL I MIDSOMMARNATTENS MAGI

Midsommar, 7 sorters blommor #ekolsundsslottVi är många som växt upp med att höra uttrycket ”Klättra över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor som du lägger under kudden på midsommarnatten, så kommer du drömma om den du ska gifta dig med”.

Storyn kring den svenska gärdsgården är ett mytomspunnet kulturarv. Den har gett upphov till såväl talesätt som sägner om spådomar och önskedrömmar.  Midsommar som högtid har en viktig roll i gärdsgårdens kulturarv , Folkloristen Flora Wall skriver så här i Nordiska Museéts blogg:

I Nordiska museets uppteckningar kan man läsa om hur den korta midsommarnatten troddes vara fylld av magi och fantastiska möjligheter.  Mystiska krafter och övernaturliga väsen var i rörelse då, det gällde att vara försiktig men den som ville kunde också få del av midsommarnattens magi.

På midsommar var lekfulla kärleksspådomar särskilt populära hos de unga och ogifta. En av de vanligaste metoderna finns fortfarande kvar men är idag kanske i första hand en barntradition: att plocka blommor och lägga under kudden för att drömma om den man ska gifta sig med.

Blommorna skulle enligt traditionen plockas under tystnad, bröts tystnaden var även magin bruten. Just tystnad är ett vanligt inslag i bondesamhällets magiska tänkande, en markering av att det är en rit som utförs genom att man går ifrån det normala beteendet.  Antalet blommor som plockades varierar men vanligast är sju eller nio (tal som i många sammanhang ses som magiska). Ibland sägs det också att den som vill spå sig ska klättra över lika många gärdsgårdar som hon plockar blommor. Detta kan ses som en symbolisk gränsöverskridning mellan den vanliga världen och det övernaturligas värld.

Läs det fullständiga blogginlägget på Nordiska Museéts sajt: http://www.nordiskamuseet.se/blogg/folkloristen-berattar/midsommarnattens-magi

Gärdsgården har följt oss i sitt nuvarande utseende sedan medeltiden. En stark trend i samhället är att gå tillbaka till ”ursprunget”, i allt från sättet att tillreda mat till val av material och inredning. Vi vet att gärdsgården för många innebär en djupare betydelse, än ett staket som vilket som helst, och ger meningsfullhet och lugn. Vi tror att just kulturarvet är en del av detta och en anledning till att man väljer gärdsgård som staket, förutom utseendet så klart!

Läs om våra gärdsgårdar.

Källa: Nordiska Museet

KOMMENTERA