Hoppa till innehåll
Alla inlägg

BYGGA GÄRDSGÅRD ETT SÄTT ATT HÅLLA VILDSVIN & RÅDJUR UTE

Ibland kan man vilja hålla husdjur inne på tomten i andra fall kan utmaningen vara att stänga vilda djur ute. När vilda djur håller sig i naturen gör de så klart ingen skada men kommer de för nära oss människor och våra bostäder kan det ibland det vara riktigt besvärligt.

Vildsvin_iStock-624125902_800x800Olika delar av landet har olika utmaningar när det kommer till vilda djur i anslutning till sitt bostadshus. Att bygga gärdsgård kan vara ett sätt att stänga vilda djur ute, som exempelvis rådjur och vildsvin.

Vildsvin är ett växande problem, de ökar snabbt i antal och har numera etablerat sig i nästan hela södra och mellersta Sverige enligt Naturvårdsverket. Vildsvinens bökande ger ofta stora skador på gräsmattor och grönsaksland, de som vaknar upp och haft vildsvin som nattgäster i trädgården kan tro att det är någon som rent ut av har plöjt upp gräsmattan. Anar du vildsvin i trakten är det alltså bra att göra sitt yttersta för att de inte ska komma in på tomten.

 

mule-deer-2069456_1920_800x800Att ha rådjur på tomten kan vara obekvämt av flera olika anledningar. Förutom att tulpanerna eller potatisen blir uppätna kan de även föra in fästingar, eftersom rådjur vanligtvis är en stor bärare av fästingar. Vill du slippa eltråd, viltstängsel eller reflekterande CD-skivor i snören?  Eller vill du slippa odör som otvättad fårull, ammoniak eller blodmjöl? Dessa är vanliga sätt som lyfts för att hålla just vildsvin och rådjur borta men om du vill slippa det kan som sagt gärdsgård som staket vara ett alternativ.

Vilken typ av gärdsgård som kan vara rätt hos dig utgår helt ifrån dina utmaningar och vilka funktioner som är viktiga för dig. Det går exempelvis att bygga ett ”vildsvinssäkert staket” genom att välja en extra tät gärdsgård eller att bygga tätare nertill och genom att låsa den nedersta gärdsgårdspinnen ”slanan” så att inte djuren kan lyfta upp den och krypa under eller igenom gärdsgården. Det går att bygga så gott som rådjurssäkert genom att bygga en hög gärsgård i kombination med en extra hög grind.

Det finns en mängd olika typer av staket på marknaden att välja mellan och anledningen till varför man väljer just gärdsgård som staket skiljer sig så klart åt. Det finns olika typer av gärdsgårdar som är byggda med olika hantverksmetoder, råvarukvalité och inom olika prisnivåer. Utgå från ditt behov i ditt val av staket, är du nyfiken på gärdsgård får du gärna kontakta oss för att se om vi gemensamt hittar en lösning.

 

 

KOMMENTERA