Hoppa till innehåll
Alla inlägg

VARFÖR JUST VI JOBBAR MED JUST GÄRDSGÅRDAR

Följ grusvägen längs sjön Näkten, djupt inne i de Jämtländska skogarna. Några mil från Europavägen E45 hittar du den lilla byn Sandnäset, en by där Jämtgärsgård har sitt hjärta och sin utgångspunkt. Jämtgärsgård AB är, som framgår av namnet, ett Jämtländskt företag med fokus på gärdsgårdar. Vi tillverkar och säljer exklusiva gärdsgårdar enligt gamla traditioner med tillhörande grindar och portaler. Men varför gör vi det? Varför driver just vi, just detta företag och från just denna plats på jorden?

Gärdsgårdsbyggare och företagsbyggare Olle och Susanne på Jämtgärsgård.Företaget ägs och drivs av mig, Susanne Wilhelmsson och Olle Göransson. Med rötter från de första nybyggarna som slog sig ned i byn på 1700-talet för att bruka jord och skog, har vi drivit och utvecklat företaget sedan 1996. Att det blev just gärdsgårdar som vi idag arbetar med har flera anledningar. Vi är båda uppväxta i bygden och uppskattar livet här oerhört mycket. Vi ville skapa en sysselsättning för att kunna leva och verka i bygden. Vi såg att det hade varit en gammal gärdsgård runt gården vi köpte och vi bestämde bygga en ny för att väcka liv i gårdens arv. En kurs i att bygga gärdsgårdar blev starten på vårt företagande. För när vi kom att tänka på att just det, att bygga gärdsgårdar, kunde bli vår sysselsättning kändes det självklart. Att spinna vidare på det historiska arvet och genuina hantverket, och att arbeta med den unika råvaran som finns runt omkring oss.

Sedan 1996 driver vi bolaget Jämtgärsgård med hjärtat i Sandnäset. Vårt kontor, förädling av allt gärdsgårdsmaterial och tillverkning sker i Sandnäset. Kunderna finns runt om i Sverige och världen men arbetstillfällena skapas på hemmaplan då de flesta av våra hantverkare kommer från bygden, något vi känner en stor stolthet i. Ett par av våra anställda har varit med oss ända sedan starten.

På gården har hantverkskunnandet under de senaste 150 åren varit en del av det dagliga livet. I skogen och på ägorna. Ol´Hermansgården har fått sitt namn från Olof Hermansson, torparen och mångsysslaren som på 1800-talet levde på gården tillsammans med fru Märta och deras tio barn. Runt ägorna finns fortfarande spår av de gamla gärdsgårdarna, gediget byggda för att hålla i sekler.

Idag har Sandnäset som by inte mer än 20 fasta invånare, men desto mer med utflugna ungdomar, semesterfirare och andra människor som uppskattar bygden. Som de flesta förstår bidrar varje enskilt arbetstillfälle med mycket i en glesbygdskommun. Dels de direkta arbetstillfällen vi bidrar med men även för att vårt företag köper varor och tjänster och samarbetar med andra olika företag. Vi vet att vårt företag bidrar till att familjer kan bo och leva kvar i byn och det känns fantastiskt.

Känslan för platsen, att skapa arbetstillfällen i bygden och sprida vår passion för det genuina gärdsgårdshantverket är också en stark drivkraft till att utveckla företaget. De senaste åren har vi gjort en rejäl satsning inom bland annat produktion, kommunikation och försäljning. För att vi ska stå starka i konkurrensen, utveckla våra produkter och sträva mot våra framtidsvisioner. Vi vet att vi är en stabil aktör i branschen och kommer att fortsätta vara det.

KOMMENTERA